Nu opfyldes drømmene måske snart i Kibæk, hvor en byfornyelse har været på tegnebrættet i mange år
Det er sådan set lidt en gammel nyhed.
Preben Staal, Kibæk Lokalråd fik det vigtige opkald lige før jul sidste år. Lokalrådet har bare ikke måttet offentliggøre noget, så det har egentlig været lidt en hemmelighed.
Men nu må han fortælle det: Borgerne i Kibæk får en million kroner af AP Møller Fonden til det byfornyelsesprojekt, der er undervejs.
– Det er jo en rigtig god nyhed, for det betyder, at vi næsten er i mål nu – i hvert fald i forhold til de oprindelige budgettal fra 2022, siger Preben Staal, lokalrådsformand i Kibæk.
Og det er netop det næste springende punkt: Holder økonomien med de tider, vi har, nu hvor arbejdet med byfornyelsen skal begynde?
– Det er jo det, vi skal finde ud af. I forhold til det oprindelige budget manglede vi knap tre millioner kroner, og vi har nu samlet yderligere cirka 2,8 millioner kroner ind via fonde, ekstrabevilling fra kommunen samt en rest fra renoveringen af Nr. Bredgade. Så nu skal vi have sendt det i udbud, og så i løbet af forhåbentlig marts får vi nogle tilbud hjem på det, siger Preben Staal.
Megamøbel og megagynger
Helhedsplanen, der bærer navnet »Kibæk – grøn by med vilje«, involverer flere steder i byen.
Det er stationspladsen, området ved Børnesøen og ungdomsknudepunktet ved skolen og Kibæk Krydsfelt.
Stationspladsen skal være et samlingspunkt. Hovedelementet på den nye plads bliver et megamøbel, der skal invitere til ophold og aktivitet, og beplantningen skal have fokus på biodiversitet.
Ved Børnesøen har der længe været efterspurgt et større familie- og legeområde. Det kommer i form af udbygningen af legepladsen med mere, og det rekreative område skal være mere synligt fra butikskvarteret i Sandfeldparken.
Ved skolen og Krydsfeltet nær tennisbanerne og den ny MTB- teknikbane udvides med ungdomsknudepunktet.
Der bygges videre på outdoor-aktiviteterne og en bålplads. Der kommer megagynger og træningsfaciliteter med fokus på de unge. Det er meningen, at skolen og hallen blandt andet kan bruge faciliteterne.
Tidligere
Herning Kommune har tidligere afsat 6,3 millioner kroner til byfornyelsen, men der manglede stadig flere millioner kroner, før den fulde løsning kunne laves, så de lokale skulle selv ud at skaffe pengene.
I april sidste år bevilgede kommunens byplanudvalg så 844.00 kroner, og det betød, at man lokalt skulle finde cirka to millioner kroner.
Det er nu lykkedes, når bevillingen fra AP Møller Fonden tælles med.