Referat Centerbykontaktudvalgets møde den 3. juni 2021
Tid og sted:
Torsdag den 3. juni kl. 15.30 til 17.00 på Herning rådhus lokale A1.158 (Bro-en).
Medlemmer:
Mette Weis Bæk, Aulum Borgerforening
Hans Kærgaard, Aulum Erhvervsudvikling
Jens Peder Kristiansen, Aulum Handelsforening (observatør)
Preben Staal, Kibæk Lokalråd
Knud Nielsen, Kibæk Lokalråd
Lars Chr. Svane, Sdr. Felding Lokalråd
Poul Pedersen, Sdr. Felding Lokalråd
Finn Mølgaard, Sunds Borgerforening
Martin Bøgelund, Sunds Borgerforening
Mogens Lindvig, Vildbjerg Borgerforening
Birthe Luckmann, Vildbjerg Handelsforening
Ulrik Hyldgaard, Byplanudvalget
Joan Hansen, Teknik og Miljøudvalget
Tommy Jonassen, Teknik og Miljø
Kaare Hjorth, By, Erhverv og Kultur (sekretær og referent)
Afbud:
Hans Kærgaard, Kenneth Storm deltog i stedet
Lars Chr. Svane
Poul Pedersen
Mogens Lindvig, Ditte Jul Nielsen deltog i stedet
Dagsorden
1.
Indledning og opfølgning siden sidst
Ad 1. Hans Kærgaard er udtrådt af bestyrelsen i Aulum Erhvervsforening. Bestyrelsen skal konstituere sig selv. Det forventes at Kenneth Storm deltager i Centerbykontaktudvalget fremadrettet.
Byplanudvalget har behandlet den endelige vedtagelse af Herning Kommuneplan 2021-2032 på mødet den 31. maj. I den forbindelse er der igangsat et arbejde i forhold til den øgede byggeaktivitet på boligområdet med formål at udpege nye boligområder. Det blev ligeledes tilkendegivet fra flere byer at der er et behov for flere boliger, herunder tæt/lavt byggeri og mulighed for almene / lejeboliger.
2.
Vidensdeling mellem byerne og hvordan skaber vi mere udbytte af møderne
Ad 2. På mødet blev aftalt at byerne vil begynde at mødes uden Herning Kommune for på den måde at kunne kordinere og sparre med hinanden om projekter og andet mellem byer-ne. det blev aftalt at kontaktoplysninger på medlemmerne i Centerbykontaktudvalget sendes ud efter referatet når der er givet ok fra alle i forhold til GDPR.
Sunds tog ansvar for første møde. Forventet efter sommer.
3.
Status for puljen til Landsbyfornyelse
Der er ansøgningsfrist den 16. juni. Derefter vil ansøgningerne blive behandlet af forvaltnin-gen og politisk behandlet efter sommerferien. Ansøger kan forvente svar ultimo september.
Ved tilsagn om støtte er der typisk et år til at udføre opgaven. Det er vigtigt man ikke er gået i gang med projektet inden man får skriftligt tilsagn om støtte.
Projekter, der er synlige for offentligheden eller er til gavn for lokalsamfundet vil blive priorite-ret højest. Det skal være ejer, der søger støtten (dvs. frivillige aftaler).
Der kan overordnet søges støtte til:
Nedrivning efter aftale med ejer
Bygningsfornyelse af ejer- og udlejningsboliger
Bygningsfornyelse af forsamlingshuse
Indretning af mindre friarealer
Oprydning og fjernelse af affald efter frivillig aftale
https://boligogbyggeri.herning.dk/bolig/bygningsfornyelse-ansoegning
4.
Byerne rundt
a.
Kibæk: Udstykninger til tæt/lavt bebyggelse og ladestandere til elbiler
b.
Sunds: Antallet af ledige kommunale byggegrunde og lys på Alhedestien
c.
Vildbjerg: Affaldssortering og åbningstider på containerpladser
Ad 4a Kibæk.
Der er med kommuneplanen truffet beslutning om at give mulighed for tæt/lav bebyggelse. Arbejdet med lokalplan igangsættes hurtigst muligt. Ladestandere: Kommuner må ikke opsætte ladestandere på offentlige arealer til offentligt brug. Ifølge nuværende bekendtgørelsen må der kun sætte ladestandere op til kommunens egen flåde som lovgivningen er skruet sammen i dag. Det forventes at der kommer udkast til ændret lovgivning på området til efteråret og med ikrafttræden pr 1/1 2022.
Det skulle gerne betyde at vi som kommune kan lave udbud på området og tildele private ladestander-operatører de udbudte pladser.
Ad 4b Sunds.
Der er påbegyndt arbejde med lokalplan til yderligere boligområde i byen ved Hjejlevej. Lige-ledes inddrages Sunds (og de andre centerbyer) i arbejdet med arbejdet udlæg af flere boli-ger som nævnt under punkt 1. Boliger som alternativ til de ved omfartsvejen blev nævnt som vigtigt for en udvikling. Byen ser gerne byggeriet fremskyndet mest muligt.
Alhedestien: Vejdirektoratet ejer den omtalte strækning. Herning Kommune vil gerne overta-ge strækningen men det forudsætter at Vejdirektoratet sætter stien i stand og sætte lys op først. Det er vurderet at belysning ca. vil koste 2 mio. kr. Tommy Jonassen opfordrede til at Sunds tog fat politisk på nationalt niveau overfor Vejdirektoratet.
Der er igangsat en proces omkring Sunds Sø ved Søgaarden i forhold til siv og strandbred.
Ad 4c Vildbjerg.
Fra Vildbjerg (og flere byer) blev nævnt at det er et ønske om at pladserne kan have åbent mandag i stedet for fx tirsdag så der er åbent i sammenhæng til weekenden hvor folk pri-mært rydder op hjemme.
Har lavet turistkort. Har fået del i detailhandelspulje og sætter projekt i gang.
Ad 4 Aulum.
De digitale skilte er oppe og køre. Man glæder sig til at markedspladsen er færdig. Ser gerne flere skraldespande ved de grønne områder. Der er en sti uden lys ved Højager og Rørkær-vej som flittigt benyttes og burde have lys.
5.
Orientering og Eventuelt
a.
Biblioteket, læsekredse i Aulum og Kibæk, Del af generelt at øge aktiviteterne på lokalbibliotekerne
Ad 5. Tanja Andreasen forventes at overtage ansvaret som sekretær for udvalget efter mø-det i september. Hun deltager på september mødet.
Der blev på mødet spurgt til som Herning Kommune har kunst i depot som kan komme ud i centerbyerne.
Kulturkonsulent Michelle Marie Østergaard Johnsen via (bekmj@herning.dk) har ansvar for kommunens kunst, tag gerne kontakt til hende i forhold til konkrete steder hvor der ønskes opstillet kunst, så undersøger hun om vi har værker fra vores depot som kan opstilles.